Για πολλούς, η ιδέα ότι η αναπνοή μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση ακούγεται περίεργη. Οι περισσότεροι λένε ότι ξέρουν να αναπνέουν. Τα άρθρα του Internet και των περιοδικών μαζί με τους προπονητές και τους δασκάλους γιόγκα μιλούν για το πώς πρέπει να αναπνέουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά είναι σωστοί με βάση την επιστήμη της αναπνοής;

Για να καταλάβετε εάν η αναπνοή σας επηρεάζει την άσκηση, την προπόνηση και την αγωνιστική σας επίδοση, κάντε το παρακάτω τεστ. Αν απαντήσετε ΝΑΙ σε οποιαδήποτε από αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις, οι αθλητικές σας επιδόσεις μπορούν να βελτιωθούν εκπαιδεύοντας την αναπνοή σας.

Ερώτηση # 1: Όταν ασκείστε με τη μέγιστη προσπάθεια, τι σας σταματάει από το να συνεχίσετε; Είναι η μυϊκή σας δύναμη ή η αναπνοή σας;

Έχω κάνει αυτήν την ερώτηση σε πολλούς αθλητές και οι περισσότεροι λένε ότι η αναπνοή τους σταματάει. Δεν μπορούν να συνεχίσουν αν και νομίζουν ότι οι μύες τους αντέχουν ακόμα.

Όταν αυτοί οι αθλητές βελτιώσουν την αναπνοή τους τότε ξαφνικά οι μύες τους γίνονται ο περιοριστικός παράγοντας στην απόδοσή τους.

 Ερώτηση # 2: Έχετε δύσπνοια όταν ασκείστε;

Η δύσπνοια λόγω άσκησης είναι πολύ συχνή στους αθλητές. Καθώς η ένταση της άσκησης αυξάνεται λαχανιάζουν εύκολα.

Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορούν να πάρουν αρκετό οξυγόνο όταν στην πραγματικότητα έχουν περισσότερο απ’ ότι χρειάζονται. Δουλεύω μαζί τους για να κατανοήσουν και να ξεπεράσουν το πραγματικό πρόβλημα, τη μικρή ανοχή σε διοξείδιο του άνθρακα που συσσωρεύεται κατά την άσκηση.

 Ερώτηση # 3: Έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με άσθμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, έχετε αλλεργίες ή/και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε;

Η επιστήμη της αναπνοής είναι ξεκάθαρη. Αυτά τα συμπτώματα είναι δείκτες μιας αναπνευστικής διαταραχής. Ο τρόπος που αναπνέει ο αθλητής είναι πιθανότατα το πρόβλημα.

Τεχνικές αναπνοής χρησιμοποιούνται από το 1952 για αυτούς τους τύπους προβλημάτων υγείας. Από το 2011, έχω βοηθήσει πολλούς αθλητές να κάνουν το ίδιο.

Ερώτηση # 4: Όταν ασκείστε αναπνέετε από το στόμα σας;

Παρά την κοινή λογική και τις δημοφιλείς τεχνικές προπόνησης, οι επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η αναπνοή από το στόμα είναι εμπόδιο για τους αθλητές.

Η μύτη είναι το όργανο για την εισαγωγή του αέρα στο σώμα, όχι το στόμα. Η μύτη εκτελεί 30 λειτουργίες, προετοιμάζει τον αέρα για τους πνεύμονες, καθιστά τους πνεύμονες πιο αποτελεσματικούς και βελτιώνει τη συνολική οικονομία τρεξίματος.

Διδάσκω τους αθλητές πώς να χρησιμοποιούν τη ρινική αναπνοή, όταν προπονούνται με ένταση μικρότερη από τη μέγιστη, χωρίς να μειώνεται η απορρόφηση οξυγόνου. Στην πραγματικότητα, η απορρόφηση οξυγόνου βελτιώνεται όταν αναπνέετε από τη μύτη.

×
×

Cart