Ο διαλογισμός είναι ένα όνομα που δίνεται στις πολλές τεχνικές που στρέφουν την προσοχή μας προς τα μέσα. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαλογισμού στους οποίους ο στόχος είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας. Πιθανώς έχετε ακούσει για: οραματισμό, στοχασμό, περπάτημα, ψαλμωδία, παρατήρηση της αναπνοής, μάντρα και mindfulness. Υπάρχουν πολλοί ακόμα.

Οι τεχνικές διαλογισμού έχουν δοκιμαστεί για χιλιάδες χρόνια. Ο διαλογισμός αρχικά ασκήθηκε, ώστε να μπορέσει κανείς να εμβαθύνει στην κατανόηση του ιερού και των μυστικιστικών δυνάμεων της ζωής. Αν και ο διαλογισμός μπορεί να είναι πνευματικός για μερικούς, η πρακτική δεν είναι απαραίτητα θρησκευτικής φύσης. Ο διαλογισμός γίνεται τώρα μόδα, πιθανώς λόγω της μεγάλης πίεσης που μπορεί να μας δημιουργήσει η σύγχρονη ζωή. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ασκούνται στον διαλογισμό.

Ο διαλογισμός συνιστάται από σχεδόν κάθε επαγγελματία υγείας γιατί παρέχει έναν αποδεδειγμένο τρόπο για να ξεκουράσετε τον νου σας και το σώμα σας και να μειώσετε το άγχος.

Ο νους είναι ένα ισχυρό εργαλείο που έχει τεράστια επίδραση στην υγεία του σώματός μας καθώς και την ποιότητα της ζωής μας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποτοξίνωσης του σώματος, είναι να αποτοξινώσετε τον νου. Εκατομμύρια άνθρωποι διαλογίζονται τώρα και η έρευνα έχει δείξει τα σωματικά, κοινωνικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά και πνευματικά οφέλη του διαλογισμού. Σε αυτόν τον γρήγορο κόσμο όπου το άγχος είναι η νέα «φυσιολογική» κατάσταση, είναι όλο και μεγαλύτερη ανάγκη οι άνθρωποι να μάθουν να διαλογίζονται.

Η έρευνα έχει δείξει τα οφέλη του διαλογισμού σε πολλούς τομείς της ζωής μας:

 • ΜΕΙΩΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ
 • ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ
 • ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΟΡΤΙΣΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ
 • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ DHEA
 • ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
 • ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΥΠΝΙΑ
 • ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ
 • ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Ίσως το μεγαλύτερο δώρο του διαλογισμού είναι η αίσθηση της εσωτερικής ηρεμίας και γαλήνης που φέρνει στην καθημερινή σας ζωή.

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι εύκολος, εάν διδαχθείτε σωστά. Δεν πρόκειται για σταμάτημα της σκέψης: αυτό θα ήταν αδύνατο. Ο διαλογισμός υπερβαίνει τον νου και πάει πέρα από τη σκέψη στην ησυχία που υπάρχει ήδη εκεί.

Όποιο είδος διαλογισμού και αν επιλέξετε, αν γίνει σωστά, επιτρέπει στο σώμα σας να μπει με φυσικό τρόπο σε κατάσταση ανάπαυσης. Σύμφωνα με έρευνα, αυτή η ανάπαυση είναι διαφορετική από τον ύπνο. Είναι πολύ πιο βαθιά και ταυτόχρονα είστε σε υψηλότερο επίπεδο εγρήγορσης.

Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΑΝ:

 • πιστεύετε ότι το άγχος επηρεάζει τη ζωή σας,
 • θα θέλατε να νιώσετε πιο ήρεμοι και / ή έχετε μπερδευτεί για το ποιοι είστε και τι θέλετε στη ζωή.
 • παρατηρείτε ότι αισθάνεστε άγχος κατά περιόδους και ότι έχετε έναν νου που απλά δε σταματάει.
 • σας είναι δύσκολο να καθίσετε ήσυχα με τον εαυτό σας και προτιμάτε να κρατάτε τον εαυτό σας συνεχώς απασχολημένο.
 • έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε.

Γνωρίζετε ότι ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει με όλες αυτές τις δυσκολίες που έχετε;

Και μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να καθίσετε σταυροπόδι, να πετύχετε μια δύσκολη στάση, να αλλάξετε τη διατροφή σας ή να ξοδέψετε πολύ χρόνο.

Χρειάζεστε μόνο 5 λεπτά και το μυαλό σας. Αυτό είναι!

Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι ότι καθώς αρχίζετε να παίρνετε τον έλεγχο του νου σας, αρχίζετε να νιώθετε πιο ήρεμοι. Κατανοείτε περισσότερο ποιοι είστε και τι θέλετε στη ζωή σας.

Θα μπορείτε να αξιοποιήσετε τη διαίσθησή σας και να λάβετε καλύτερες αποφάσεις.

Θα μπορείτε να ακούσετε αυτή τη μικρή φωνή μέσα σας που θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε με τον σκοπό σας.

Θα μάθετε πώς να αγαπάτε τον εαυτό σας και πώς να αντιμετωπίζετε τυχόν θυμό και δυσαρέσκεια που μπορεί να δυσκολεύει τη ζωή σας.

Μαζί με όλα τα οφέλη για την υγεία, θα αισθάνεστε μια αίσθηση εσωτερικής ηρεμίας και γαλήνης όλο και περισσότερο.

Θα γίνετε πιο ανθεκτικοί και θα επηρεάζεστε λιγότερο από αρνητικά συναισθήματα.

Θα διαχειρίζεστε καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διαλογισμός θα ήταν μια εξαιρετική προσθήκη στη ζωή σας.

Υποθέτοντας ότι είστε αποφασισμένες/οι να το δοκιμάσετε, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δεσμευτείτε 5 λεπτά την ημέρα. Είμαι σίγουρος ότι ακόμα κι αν είστε απασχολημένες, μπορείτε να διαθέσετε 5 λεπτά.

Πιστέψτε με, δεν θα το μετανιώσετε.

Πώς διαλογίζομαι;

 1. ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΠΡΩΙ, 5 ΛΕΠΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ Ή 5 ΛΕΠΤΑ ΟΤΑΝ ΓΥΡΙΣΕΤΕ ΣΠΙΤΙ.
 1. ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΗΣΥΧΟ ΜΕΡΟΣ, ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ 5 ΛΕΠΤΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ.
 2. ΚΑΘΙΣΤΕ ΑΝΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΙΣΙΑ. ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΡΕΚΛΑ, ΠΑΡΑ ΟΚΛΑΔΟΝ. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΥΠΝΟΣ (ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΙ Ο ΥΠΝΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ)
 3. ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ Ή ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ 5 ΛΕΠΤΑ.
 4. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΦΕΡΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΠΝΟΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΝΟΗ. ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΘΟΥΝΙΑ ΣΑΣ Η ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ Η ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΚΟΙΛΙΑ ΣΑΣ ΜΕΣΑ – ΕΞΩ.
 5. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΝΟΥΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ, ΑΙΣΘΗΣΗ Η ΗΧΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΠΛΑ (ΜΑΛΑΚΑ) ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.
 6. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΑΣ, ΑΠΛΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΑΣ.
 7. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ Η ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ.
 8. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΗΡΕΜΑ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΑΣ.

Λειτουργεί;

Τώρα που διαλογίζεστε, πιθανότατα θα αρχίσετε να παρατηρείτε κάποιες αλλαγές. Παρατηρήστε πώς νιώθετε όταν τελειώσετε τα 5 λεπτά. Με την πάροδο του χρόνου πιθανότατα θα βιώσετε ακόμη περισσότερα πράγματα και είναι σημαντικό να τα παρατηρήσετε.
Όταν άρχισα να παρατηρώ κάποιες αλλαγές, αυτό με παρακίνησε περισσότερο να συνεχίσω την πρακτική μου. Τώρα όταν δεν ασκηθώ μερικές μέρες μπορώ να νιώσω τη διαφορά μέσα μου. Αισθάνομαι πιο κουρασμένος, στρεσαρισμένος και λιγότερο γειωμένος.

5 βασικά στοιχεία που πρέπει να θυμάστε…

Υπάρχουν πέντε βασικά στοιχεία του διαλογισμού που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε οποιαδήποτε πρακτική διαλογισμού. Όταν δεν γνωρίζετε αυτά τα πέντε πράγματα, μπορεί να υποθέσετε ότι το κάνετε λάθος ή να απαιτείτε από τον εαυτό σας μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Τα ακόλουθα πέντε πράγματα είναι βασικά:

 1. ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ‘’ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ’’. ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΟΥ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ Η ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ.
 1. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΜΕΣΩΣ.. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΑΣΚΕΙΣΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ 5 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ!
 1. ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΕΙΚΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ. ΟΤΑΝ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΑ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙ. ΜΕ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ.
 1. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΑΣΕΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ.
 1. ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΛΟΓΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ. ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΑΣ.

Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι πέντε λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αλλά όμως μπορούν. Πιστεύω ότι αυτό γίνεται επειδή όταν στρέφουμε την προσοχή μας προς τα μέσα για να κάνουμε την εσωτερική δουλειά που πρέπει να κάνουμε, το σύμπαν απαντά. Είναι ο νόμος της δράσης – αντίδρασης.

Να αγαπάμε τον εαυτό μας αρκετά για να δημιουργήσουμε χώρο για εμάς είναι αυτό που καλούμαστε να κάνουμε.

Όπως επεσήμανε ο Thich Nhat Hanh τόσο όμορφα:

«Επιστρέψτε και φροντίστε τον εαυτό σας. Το σώμα σας σας χρειάζεται, τα συναισθήματα σας σας χρειάζονται, οι σκέψεις σας σας χρειάζονται. Τα δεινά σας χρειάζεται να τα αναγνωρίσετε. Πηγαίντε σπίτι και να είστε εκεί για όλα αυτά τα πράγματα.»

Ο διαλογισμός είναι σαν την επιστροφή σπίτι και είμαι ευγνώμων που είστε σε αυτό το ταξίδι για το σπίτι μαζί μου!

×
×

Cart