Η Αναπνοή των Πρωταθλητών

Ο τρόπος που αναπνέετε επηρεάζει την αθλητική σας απόδοση

Πρόγραμμα 3 βημάτων

Βελτιστοποίηση αναπνοής
τεχνικές αναπνοής σχεδιασμένες να ενισχύσουν τους αναπνευστικούς μύες και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του σώματος

Μεγιστοποίηση οξυγόνωσης των μυών
τεχνικές αναπνοής σχεδιασμένες να ανεβάσουν το αναερόβιο κατώφλι, να μεγιστοποιήσουν την οξυγόνωση των μυών και την παραγωγή ενέργειας 

Αύξηση Οξυγόνου Αίματος
τεχνικές αναπνοής που προσομοιώνουν την προπόνηση υψηλού υψομέτρου και αυξάνουν την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα

Πόσο καλά αναπνέετε;

Τεχνικές αναπνοής που η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι βελτιώνουν την υγεία και την αθλητική απόδοση. Με αυτές τις τεχνικές θα μάθετε:
√ να αναπνέετε από τη μύτη για να βελτιώσετε την απορρόφηση οξυγόνου.
√ να βελτιώνετε την ανοχή σας σε μειωμένο οξυγόνο και αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα.

√ να αποφεύγετε τη δύσπνοια που προκαλείται από την άσκηση.
√ να βελτιώνετε τη συνολική απόδοση, τη συγκέντρωση και την ποιότητα του ύπνου.

Εσείς πόσο καλά αναπνέετε;

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι ένα σύνολο τεχνικών αναπνοής που αποδεικνύεται επιστημονικά ότι βελτιώνουν :

 • το μέγιστο όγκο οξυγόνου (VO2max) και ανεβάζουν το αναερόβιο κατώφλι (ΑΚ)
 • την απορρόφηση οξυγόνου και την οξυγόνωση των μυών
 • τα επίπεδα κόπωσης και γαλακτικού οξέος
 • το χρόνο ανάκαμψης και αποκατάστασης
 • τη γενική υγεία και την ποιότητα του ύπνου
 • τη συγκέντρωση και την ψυχολογική προετοιμασία στην προπόνηση και στους αγώνες

Όλοι οι αθλητές ωφελούνται  και εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στην αθλητική τους απόδοση και την αποτελεσματικότητα της προπόνησης.

Π.χ αθλητές ταχύτητας, ημι-αντοχής, άλτες, ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, κολυμβητές, ποδηλάτες, αθλητές τοξοβολίας, τενίστες, αθλητές σκοποβολής, αθλητές πολεμικών τεχνών (καράτε, ταε κβον ντο, τζούντο, πυγμαχία) κ.ά.
Οι εξειδικευμένες τεχνικές αναπνοής:
– βελτιστοποιούν την αναπνοή (ρινική και διαφραγματική αναπνοή συνεχώς και κατά τη διάρκεια της άσκησης)
– συγκρατούν το διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της άσκησης που είναι απαραίτητο για την αύξηση του μέγιστου όγκου Ο2 (VO2 max) και της αναερόβιας ικανότητας.
– εξισορροπούν την ανάγκη για οξυγόνο, ενώ ελαχιστοποιείται η απώλεια διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της άσκησης, με αποτέλεσμα την καλή οξυγόνωση των μυών.
– προσομοιώνουν την προπόνηση σε υψηλό υψόμετρο ( με διαλειμματική υποξική αναπνοή) και αυξάνουν τον αριθμό των κυττάρων που μεταφέρουν αιμοσφαιρίνη με οξυγόνο στο αίμα.

● Η κύρια εκπαίδευση διαρκεί συνήθως 8 συνεδρίες των 60 λεπτών.

● Η διαδικασία εκπαίδευσης της αναπνοής ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση του αθλητή και τον τρόπο με τον οποίο αναπνέει.
● Οι περισσότεροι χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες για να εκπαιδεύσουν την αναπνοή τους, αν και τα αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως από την πρώτη εβδομάδα.
● Ασκήσεις και διατάσεις ενδυνάμωσης των αναπνευστικών μυών.
● Θεωρία και πρακτική στις 7 βασικές τεχνικές αναπνοής της μεθόδου.
​● Αναπνοή για μυική χαλάρωση.
● Αναπνοή για συγκέντρωση.
● Ψυχολογική προετοιμασία για αγώνες.
● Τρόπους για να προσαρμόσετε τις τεχνικές στην προπόνησή σας και στο άθλημά σας, ώστε να επωφεληθείτε πλήρως.
● Τρόποι μεγιστοποίησης της οξυγόνωσης των μυών
● Χρήση της αναπνοής για την προσομοίωση εκπαίδευσης υψηλού υψομέτρου ακόμη και αν ζείτε σε επίπεδο θάλασσας
● Δύσπνοια άσκησης ( τι είναι, που οφείλεται, πως αντιμετωπίζεται)
● Αποτελεσματική αναπνοή
● Βελτίωση του μέγιστου όγκου οξυγόνου (VO2max) και της αναερόβιας ικανότητας
● Καθυστέρηση της εμφάνισης του γαλακτικού οξέος και της κόπωσης
● Χρησιμοποιώντας την αναπνοή για να εισέλθετε στη »ζώνη» βέλτιστης απόδοσης (ψυχολογική ροή)
● Προετοιμασία για προπόνηση και για αγώνες
● Τρόποι προσαρμογής στις ανάγκες του κάθε αθλήματος και του κάθε αθλητή

Οι συνεδρίες είναι ατομικές ή ομαδικές και γίνονται στο Ελληνικό, Πάροδο Λ. Βουλαγμένης 120, 1ο όροφο με ραντεβού.

1η Ατομική
Συνεδρία 60'

65
 •  

4 Ατομικές
Συνεδρίες 60'

230
 •  

1 Ομαδική Συνεδρία 60' (έως 6 άτομα)

40 /ΑΤΟΜΟ
 •  

4 Ομαδικές Συνεδρίες 60' το άτομο

140
 •  

Επικοιvωνήστε μαζί μου

Διευθυνση

Πάροδος Λ. Βουλιαγμένης, 120
1ος όροφος, Ελληνικό

Τηλεφωνο

+30 210 9845204

Ωρες Μαθηματων

Κατόπιν συνεννόησης

Email

info@idyoga.gr

Close Menu

Για την παραγωγή ενέργειας κατά την άσκηση απαιτείται μια σταθερή παροχή τροφίμων και οξυγόνου. Η ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται στους μυς για να παράγει ενέργεια είναι συνάρτηση του τρόπου με τον οποίο αναπνέετε.
Μια χημική αντίδραση που συμμετέχει το διοξείδιο του άνθρακα γίνεται στο αίμα, απελευθερώνοντας το οξυγόνο από την αιμοσφαιρίνη και την απορρόφηση του από τα μυϊκά κύτταρα, το φαινόμενο Bohr. Εάν δεν υπάρχει αρκετό διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα, απελευθερώνεται λιγότερο οξυγόνο.
Το κλειδί για τη διατήρηση του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα είναι οι μικρές αναπνοές από τη μύτη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι μεγάλες αναπνοές από το στόμα αποβάλλουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα με κάθε εκπνοή.

 • 3 πράγματα που μειώνουν τον χρόνο προπόνησης και την απόδοση των αθλητών είναι η ανάγκη ανάκαμψης, οι τραυματισμοί και οι ασθένειες.
 • Τα επαρκή επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα εμποδίζουν τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και την οξέωση και συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων των κοινών προβλημάτων υγείας των αθλητών.
 • Το υπερβολικό διοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται με τις μεγάλες αναπνοές από το στόμα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η εξισορρόπηση της ανάγκης για οξυγόνο και η συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα είναι το κλειδί για τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης και τη μείωση των τραυματισμών και των ασθενειών.

 • Η αναπνοή επιδρά στις διαδικασίες του σώματος που υποστηρίζουν την άσκηση. Ο στόχος είναι η βελτιστοποίηση αυτών των διαδικασιών του σώματος, ώστε να κατευθύνουμε την ενέργεια στη μυϊκή δραστηριότητα.
 • Το διοξείδιο του άνθρακα απαιτείται για να περάσει το οξυγόνο από το αίμα (αιμοσφαιρίνη) στους μύες που λειτουργούν, το φαινόμενο Bohr. Ο τρόπος που αναπνέετε κατά τη διάρκεια της άσκησης επηρεάζει τη διαθεσιμότητα του διοξειδίου του άνθρακα.
 • Υπάρχουν τεχνικές αναπνοής που προσομοιώνουν την προπόνηση σε υψηλό υψόμετρο, βελτιώνοντας την ικανότητα μεταφοράς του οξυγόνου στο σώμα. Αυτές οι τεχνικές αναπνοής μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιοδήποτε υψόμετρο, ακόμα και στο επίπεδο της θάλασσας, διαρκούν 10-15 λεπτά την ημέρα και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην προπόνηση όλων των αθλητών.

 • Η εξισορρόπηση των αναγκών οξυγόνου, ενώ ελαχιστοποιείται η απώλεια διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι το κλειδί για την καλή οξυγόνωση των μυών.
 • Η συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι απαραίτητη για την αύξηση του μέγιστου όγκου Ο2 (VO2 max) και της αναερόβιας ικανότητας. Η βαριά αναπνοή από το στόμα κατά τη διάρκεια της άσκησης αποβάλλει το ζωτικό διοξείδιο του άνθρακα με κάθε εκπνοή.
 • Ειδικές τεχνικές αναπνοής προσομοιώνουν την προπόνηση σε υψηλό υψόμετρο και αυξάνουν τον αριθμό των κυττάρων που μεταφέρουν αιμοσφαιρίνη με οξυγόνο στο αίμα. Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας για την αύξηση του VO2 max.

 • Η αναπνοή επιδρά στις διαδικασίες του σώματος που υποστηρίζουν την άσκηση. Ο στόχος είναι η βελτιστοποίηση αυτών των διαδικασιών του σώματος, ώστε να κατευθύνουμε την ενέργεια στη μυϊκή δραστηριότητα.
 • Το διοξείδιο του άνθρακα απαιτείται για να περάσει το οξυγόνο από το αίμα (αιμοσφαιρίνη) στους μύες που λειτουργούν, το φαινόμενο Bohr. Ο τρόπος που αναπνέετε κατά τη διάρκεια της άσκησης επηρεάζει τη διαθεσιμότητα του διοξειδίου του άνθρακα.
 • Υπάρχουν τεχνικές αναπνοής που προσομοιώνουν την προπόνηση σε υψηλό υψόμετρο, βελτιώνοντας την ικανότητα μεταφοράς του οξυγόνου στο σώμα. Αυτές οι τεχνικές αναπνοής μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιοδήποτε υψόμετρο, ακόμα και στο επίπεδο της θάλασσας, διαρκούν 10-15 λεπτά την ημέρα και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην προπόνηση όλων των αθλητών.

 • Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές είναι το «μυαλό μαϊμού» (monkey mind), δηλαδή ο άστατος και ανήσυχος νους.
 • Οι σκέψεις τους είναι πιο γρήγορες από τα πόδια και τα χέρια τους κατά τη διάρκεια του αγώνα.
 • Ανησυχούν για τον αντίπαλό τους, πώς αισθάνονται, αν έχουν προπονηθεί αρκετά για αυτό το γεγονός, αν ο χορηγός τους  ικανοποιηθεί με τα αποτελέσματα κτλ.
 • Οι ερασιτέχνες αθλητές ανησυχούν για το αν ξοδεύουν πολύ χρόνο στην προπόνηση, παραμελώντας την οικογένεια και την εργασία τους. Η ζώνη μέγιστης απόδοσης ή αλλιώς η ψυχολογική ροή είναι η εμπειρία κατά τη διάρκεια της οποίας το άτομο διακρίνεται από καθαρή σκέψη, απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, έλεγχο των συναισθημάτων του, δεν αισθάνεται κόπωση και είναι ολοκληρωτικά απορροφημένο από την εκτελούμενη δραστηριότητα, χωρίς να σκέφτεται το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του. Απλά είναι η άσκηση χωρίς σκέψη. Φανταστείτε πόσο υπέροχο είναι αυτό. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την αναπνοή για τον έλεγχο των σκέψεων για πάνω από 2500 χρόνια. Όσοι βρίσκουν συχνά τη ροή το γνωρίζουν αυτό και χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές αναπνοής.

1ο Βήμα - Βελτιστοποίηση αναπνοής

Κατά τη διάρκεια του πρώτου βήματος εκπαιδεύεστε  στη ρινική και διαφραγματική αναπνοή.
Ρινική αναπνοή 
Μία από τις πιο δύσκολες προσαρμογές που γίνεται κατά τη διάρκεια της μεθόδου είναι η μετάβαση στην ρινική αναπνοή όλη την ώρα, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. 
Η μύτη είναι το όργανο που έχει σχεδιαστεί για να φέρει τον αέρα μέσα στο σώμα, και πιο συγκεκριμένα στους πνεύμονες. Το στόμα είναι για φαγητό, πόση και ομιλία μόνο, όχι για αναπνοή.
Η μύτη έχει μια πολύ σημαντική δουλειά, την προετοιμασία του αέρα για τους πνεύμονες χρησιμοποιώντας 30 διαφορετικές διαδικασίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:
 • Ελέγχει τον όγκο του αέρα που αναπνέουμε
 • Θερμαίνει τον αέρα στην τέλεια θερμοκρασία για τους πνεύμονες
 • Υγραίνει τον αέρα
 • Καθαρίζει τον αέρα
 • Προσθέτει Οξείδιο του Αζώτου
Στο πρώτο Βήμα τονίζουμε τη ρινική αναπνοή έναντι της αναπνοής από το στόμα και αναφέρουμε τους λόγους που  οι άνθρωποι αναπνέουν από το στόμα τους, με πιο συνηθισμένο τη ρινική συμφόρηση.
Διαφραγματική αναπνοή
Οι άνθρωποι έχουν δύο ομάδες αναπνευστικών μυών, το διάφραγμα και τους μεσοπλεύριους μύες. Το διάφραγμα είναι ο κύριος μυς αναπνοής και αυτός που πρέπει να χρησιμοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Οι μεσοπλεύριοι μύες, οι μύες μεταξύ των πλευρών, είναι ένας «εφεδρικός» μηχανισμός που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εάν το διάφραγμα  υποστεί βλάβη και κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης.
Το διάφραγμα είναι ένας λεπτός, ελαστικός μυς, που μοιάζει με ταινία, που συνδέεται με το κάτω μέρος των πνευμόνων. Όταν εισπνέετε, το διάφραγμα συστέλλεται προς τα κάτω. Αυτό δημιουργεί αρνητική πίεση στους πνεύμονες και ο εξωτερικός αέρας εισέρχεται μέσα. Όταν εκπνέετε, το διάφραγμα σπρώχνει πίσω, πιέζοντας προς τα πάνω το κάτω μέρος των πνευμόνων, εξαναγκάζοντας τον αέρα να βγει έξω.
Δυστυχώς, η αναπνοή με το στήθος (χρήση των μεσοπλεύριων μυών) λειτουργεί μόνο στο άνω ένα τρίτο των πνευμόνων. Αυτή είναι πολύ αναποτελεσματική αναπνοή, ειδικά για τους αθλητές ή τους ανθρώπους με προβλήματα στους πνευμονες. Με την αναπνοή στο στήθος, οι πνεύμονες πρέπει να δουλεύουν πιο δυνατά και πιο συχνά (εισπνοή και εκπνοή) για να πάρουν την ίδια ποσότητα αέρα στους πνεύμονες.
Για να ελέγξετε εάν αναπνέετε από το στήθος, στέκεστε πλαγίως μπροστά από έναν καθρέφτη. Παρακολουθήστε το στήθος καθώς αναπνέετε. Εάν δείτε το άνω μισό του στήθους σας να κινείται ή δείτε τους ώμους σας να ανεβοκατεβαίνουν, η αναπνοή σας είναι υψηλή θωρακική. Εάν το άνω στήθος σας είναι εντελώς ακίνητο, είναι πολύ πιθανόν να αναπνέετε όπως πρέπει, με το διάφραγμα.
 
Περίληψη
Ο στόχος του πρώτου βήματος είναι να εστιάσετε την αναπνοή σας εκεί που πρέπει να είναι. Αυτό πετυχαίνεται κάνοντας ρινική και διαφραγματική αναπνοή κάθε μέρα και όλη την ώρα. Ο τρόπος που αναπνέετε έχει πραγματικά σημασία.

Βήμα 2 - Μεγιστοποίηση της οξυγόνωσης των μυών

Το δεύτερο Βήμα αφορά άμεσα τους πρωταρχικούς στόχους των περισσότερων αθλητών: βελτιώνει την ταχύτητα και την αντοχή. Η επιστήμη της αναπνοής μας λέει ότι η κορυφαία αθλητική απόδοση είναι μια λειτουργία πλήρους οξυγόνωσης των μυϊκών κυττάρων, που παράγει ενέργεια. Όσο περισσότερο οξυγόνο φτάνει στα μυϊκά κύτταρα, τόσο περισσότερη ενέργεια παράγεται για να διατηρηθεί η σωματική άσκηση. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους μύες. Το οξυγόνο κυριολεκτικά »καβαλάει» στο μόριο της αιμοσφαιρίνης του αίματος και ελευθερώνεται όταν βρίσκει έναν  μυ που έχει ανάγκη από οξυγόνο. Το τέχνασμα για τη μεγιστοποίηση της οξυγόνωσης των μυών είναι να περάσει όλο το οξυγόνο από το αίμα στους μύες. Η απελευθέρωση του οξυγόνου από την αιμοσφαιρίνη απαιτεί μια σημαντική χημική αντίδραση. Χωρίς αυτήν τη χημική αντίδραση, το οξυγόνο δεν απελευθερώνεται από το αίμα. Αυτή η χημική αντίδραση είναι γνωστή ως το φαινόμενο Bohr. Σύμφωνα με το φαινόμενο Bohr πρέπει να υπάρχουν επαρκή επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα για να απελευθερωθεί το οξυγόνο. Το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στο αίμα και ελαφρώς αλλάζει το pH του αίματος . Αυτή η αλλαγή pH απελευθερώνει το οξυγόνο. Η απελευθέρωση οξυγόνου επιβραδύνεται ή διακόπτεται εάν δεν υπάρχει αρκετό διοξείδιο του άνθρακα. Επαρκείς ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα είναι απαραίτητες για τη μέγιστη οξυγόνωση των μυών.
Ο τρόπος που αναπνέουμε επηρεάζει το φαινόμενο του Bohr
Ο τρόπος που αναπνέουμε καθορίζει πόσο διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται στο σώμα και στο αίμα. Μεγάλες εισπνοές αέρα αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα με την εκπνοή. Μεγάλες βαθιές αναπνοές κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, ειδικά με το στόμα ανοιχτό, μειώνουν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, επηρεάζοντας αρνητικά την απελευθέρωση οξυγόνου από το αίμα.
Εξισορρόπηση της ανάγκης για οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα
Η βασική εργασία είναι να εκπαιδεύσουμε τον προμήκη μυελό, το κέντρο αναπνοής στον εγκέφαλο, να αναπνέει με τρόπο που να εξισορροπεί την ανάγκη για οξυγόνο με την ανάγκη για επαρκές διοξείδιο του άνθρακα. Το τέχνασμα είναι να διδάξουμε τον προμήκη μυελό ότι τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα είναι εντάξει. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Βήματος, ο αθλητής μαθαίνει και ενσωματώνει διάφορες τεχνικές αναπνοής στην προπόνησή του. Σε μερικές εβδομάδες, αυτές οι τεχνικές αυξάνουν την ανοχή του προμήκη σε διοξείδιο του άνθρακα. Ο αθλητής μαθαίνει επίσης την μακροχρόνια ανοχή του προμήκη σε διοξείδιο του άνθρακα, ελέγχοντας την αναπνοή του, τόσο τον όγκο όσο και τη συχνότητα, κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
Περίληψη
Η λήψη οξυγόνου από το αίμα και τους μυς που εργάζονται είναι το κλειδί για την οξυγόνωση των μυών, την παραγωγή ενέργειας και επομένως την ταχύτητα και την αντοχή. Το φαινόμενο Bohr μας λέει ότι πρέπει να αναπνέουμε με τρόπο που να εξισορροπεί την ανάγκη του σώματος για οξυγόνο με την ανάγκη διατήρησης του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, το βασικό παράγοντα στη μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους μύες. Το δεύτερο βήμα του προγράμματος  εκπαιδεύει τον αθλητή και το κέντρο αναπνοής του εγκεφάλου του να χρησιμοποιεί την αναπνοή με τρόπο που να εξισορροπεί τις ανάγκες οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.
Ο τρόπος που αναπνέετε έχει πραγματικά σημασία.

Βήμα 3 - Αύξηση Οξυγόνου Αίματος

Στο τρίτο βήμα του προγράμματος, ο αθλητής μαθαίνει πώς να μεγιστοποιεί τη μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στα ενεργά μυϊκά κύτταρα.Η εστίαση είναι στον τρόπο αύξησης της ποσότητας οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα. Το κλειδί για  να μεταφέρει το αίμα περισσότερο οξυγόνο είναι να αυξηθεί η ποσότητα της διαθέσιμης αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι το μόριο του αίματος που συγκρατεί το οξυγόνο καθώς το αίμα κυκλοφορεί στο σώμα. Όσο περισσότερα μόρια αιμοσφαιρίνης, τόσο περισσότερο οξυγόνο μπορεί να μεταφερθεί και τόσο περισσότερο οξυγόνο φτάνει στους μύες. Για δεκαετίες, οι αθλητές προσπαθούν να αυξήσουν την αιμοσφαιρίνη τους με διάφορους τρόπους. Κάποιοι, δυστυχώς, έχουν χρησιμοποιήσει ντόπινγκ όπως η ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ). Οι ελίτ και οι επαγγελματίες αθλητές χρησιμοποιούν τεχνικές προπόνησης υψηλού υψομέτρου. Η ζωή και η προπόνηση σε υψόμετρο φυσικά και νόμιμα αυξάνει την ποσότητα αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Όταν οι αθλητές επιστρέφουν σε χαμηλότερα υψόμετρα, οι αυξημένες ποσότητες αιμοσφαιρίνης  που μεταφέρουν οξυγόνο παραμένουν στο αίμα τους για λίγο, ενισχύοντας την ταχύτητα, τη δύναμη και την αντοχή τους.
Διαλειμματική υποξική προπόνηση 
Δυστυχώς, η προπόνηση υψηλού υψόμετρου μπορεί να είναι δαπανηρή και δεν είναι διαθέσιμη σε όλους τους αθλητές. Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη της αναπνοής μας λέει ότι η χρήση της διαλειμματικής υποξικής προπόνησης (ΔΥΠ), μια εξειδικευμένη τεχνική αναπνοής, παρέχει τα ίδια αποτελέσματα με την προπόνηση σε υψηλό υψόμετρο. Τα καλύτερα νέα είναι ότι η ΔΥΠ μπορεί να παράγει τα ίδια αποτελέσματα ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του αθλητή. Το 3ο βήμα χρησιμοποιεί τεχνικές ΔΥΠ και είναι εξίσου αποτελεσματικό με την εκπαίδευση σε υψόμετρο. Στο 3ο Βήμα οι τεχνικές ΔΥΠ σχεδιάζονται για να ενσωματώνονται εύκολα στην προπόνηση των αθλητών. Όπου και αν ζει ο αθλητής, το 3ο βήμα προσφέρει στον αθλητή έναν νόμιμο, αποτελεσματικό και εύκολο τρόπο αύξησης των επιπέδων αιμοσφαιρίνης και της αύξησης του οξυγόνου του αίματος.
Περίληψη 
Οι περισσότεροι αθλητές που επιθυμούν να βελτιώσουν την ταχύτητα, τη δύναμη και την αντοχή τους χρησιμοποιούν προπόνηση υψηλού υψομέτρου για την αύξηση της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα τους. Με τη διαλειμματική υποξική προπόνηση, μια εξειδικευμένη τεχνική αναπνοής, οι αθλητές μπορούν να επιτύχουν τα αποτελέσματα της προπόνησης σε υψηλό υψόμετρο ακόμα και αν ζουν στο επίπεδο της θάλασσας.
Ο τρόπος που αναπνέετε έχει πραγματικά σημασία.