Σίγουρα εκείνο το πράγμα το οποίο πολεμάς γίνεσαι …

Αν είμαι θυμωμένος και με αντιμετωπίζεις με θυμό, ποιο είναι το αποτέλεσμα; Περισσότερος θυμός. Έχεις γίνει αυτό που είμαι. Αν είμαι κακός και εσύ με πολεμάς με το κακό σημαίνει τότε ότι κι εσύ είσαι κακός, όσο δίκιο κι αν νομίζεις ότι έχεις. Εάν είμαι βάναυσος και χρησιμοποιείς βάναυσες μεθόδους για να με ξεπεράσεις, τότε γίνεσαι βάναυσος σαν κι εμένα. Και αυτό το κάνουμε για χιλιάδες χρόνια.

Σίγουρα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από το να αντιμετωπίζουμε το μίσος με το μίσος; Αν χρησιμοποιώ βίαιες μεθόδους για να εξουδετερώσω το θυμό μέσα μου, χρησιμοποιώ λάθος μέσα για ένα σωστό αποτέλεσμα, και έτσι το σωστό αποτέλεσμα δε θα έρθει ποτέ. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία κατανόηση, δεν υπάρχει υπέρβαση του θυμού.

Ο θυμός πρέπει να μελετηθεί με ανοχή και να γίνει κατανοητός. Δεν μπορεί να ξεπεραστεί με βίαια μέσα. Ο θυμός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών αιτιών και χωρίς κατανόησή τους δεν υπάρχει διαφυγή από το θυμό.

Δημιουργήσαμε τον εχθρό, τον ληστή και  με το να γίνουμε εμείς ο εχθρός, σε καμιά περίπτωση δε θα δώσει τέλος στην εχθρότητα. Πρέπει να κατανοήσουμε την αιτία της εχθρότητας και να πάψουμε να την τροφοδοτούμε με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας.

Είναι ένα δύσκολο έργο που απαιτεί συνεχή αυτογνωσία και ευκαμψία στη σκέψη, γιατί αυτό που εμείς είμαστε είναι και η κοινωνία και το κράτος. Ο εχθρός και ο φίλος είναι το αποτέλεσμα της σκέψης και της δράσης μας. Είμαστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία εχθρότητας και έτσι είναι πιο σημαντικό να  γνωρίζουμε τη δική μας σκέψη και δράση από το να μας απασχολεί ο εχθρός και ο φίλος, γιατί η σωστή σκέψη βάζει τέλος στο διαχωρισμό.

Η αγάπη ξεπερνά τον φίλο και τον εχθρό.

Από ”Το βιβλίο της ζωής”
του J. Krishnamurti